Моят Брезник - събития и история в едно!

Switch to desktop

Над 300 миряни почетоха духовния празник на Брезник

Над 300 миряни почетоха духовния празник на Брезник

Над 300 миряни почетоха духовния празник на Брезник - снимка "Аниела Асенова"

   Същинската част на духовния ден в Брезник събра стотици миряни от близо и далеч в църквата „Св. Петка”. Изложба от фотоси с кратка информация, носеща името „Целебната сила на водата” бе открита в събота тук.

   Главен акцент в нея бе отделен на нашенската лековита желязна вода. В сбирката беше намерено място и за есета на ученици от горен курс на СОУ „В. Левски” с интересната тема: „Вярвате ли в чудеса?”. В по-късен етап организаторите имат намерение да съберат творбите в малка диплянка. Особен интерес сред дошлите предизвика и показаната стара икона от 19 в., която е била притежание на поп Димитър Стоянов*. Духовният празник продължи и през цялата нощ срещу неделя, когато средновековният храм бе отворен за всички, нуждаещи се от молитва и утешение. В неделната сутрин на Петковден беше изнесена частица от мощите на Св. Петка. Същата се съхранява от три години в църквата. Празничната литургия бе отслужена от енорийския свещеник отец Константин Стойчев. В песнопенията участваха и три момчета, учещи в Духовната семинария в София. Историчката и член на Църковното настоятелство към двата брезнишки храма - Аниела Асенова сподели пред сайта ни: „Над 300 души станаха част от духовния празник. Два автобуса с поклонници от столицата, идвали и преди тук, пристигнаха вчера и останаха през цялата литургия”. Денят продължи с литийно шествие. По-късно бе даден курбан за здраве от Асенова и нейното семейство.

*поп Димитър СтояновЕдин от най-будните умове в Брезник, летописец, оставил, оставил безброй преписи за събитията, за личности от местен или по-широк мащаб. Творец на самобитното изкуство, автор на икони, миниатюри и стенописи. Книгописец, книговезец, радетел за духовна и национална независимост. Рядък представител на възрожденската интелигенция в града.

Коментари

  • Няма открити коментари

Оставете вашите коментари

0 / 5000 символно ограничение
Текстът Ви трябва да е между 5-5000 символа
правила и условия за ползване.
С подкрепата на Komento